Eco-Point

ECOPOINT obtine relicentierea

ECOPOINT,  a obtinut relicentierea pentru preluarea responsabilitatilor producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice, de colectare in numele acestora a deseurilor de profil.

“La doi ani de la infiintare, organizatia noastra si-a reinnoit licenta de operare in acest domeniu. Desi la noi in tara exista producatori de echipamente electrice si electronice, precum si alte asociatii care preiau aceste responsabilitati, volumul de produse de pe piata EEE ramane ridicat”, a declarat Mihai Marin, Directorul General al ECOPOINT.

Prin transferarea responsabilitatilor catre organizatii autorizate, producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice trebuie sa se asigure ca isi indeplinesc obiectivele privind atingerea ratelor de colectare asumate (4 kg/ locuitor) din cantitatea de echipamente electrice si electronice vandute pe piata individual.

“Romania a inteles importanta recuperarii si gestionari responsabile a deseurilor si in special a unora dintre cele mai periculoase, a celor de echipamente electrice si electronice. Astfel, tara noastra se indreapta spre implementarea directivelor europene in materie de deseuri echipamente electrice si electronice (DEEE) si spre respectarea angajamentelor in materie de tinte de colectare si recilare pentru deseuri de echipamente electrice si electronice” a precizat Radu Panait, Vicepresedintele ECOPOINT.

Tintele de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice au fost asumate de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana si sunt in concordanta cu obiectivele Comisiei Europene privind colectarea, reducerea efectelor negative asupra mediului, precum si cu economiile rezultate in urma tratarii.

“Prin colectare, sortare si ulterior tratare, o gama larga de substante cum ar fi diversi acizi, saruri, componente toxice si material plastic care sunt continute de echipamente electrice si electronice nu vor mai ajunge in natura sau in deseurile municipale ci vor fi transferate catre instalatii specifice de reciclare. Utilizarea metalelor reciclate in producţia de echipamente electrice si electronice sau in alte industrii in locul metalelor provenite din resursele naturale reprezinta un impact pozitiv asupra mediului, atat prin scaderea utilizarii de energie si scaderea poluarii in procesele de exploatare si producere a metalelor de resursa cat si prin pastrarea rezervelor naturale pentru generatiile viitoare”, spun reprezentantii organizatiei.

Conform unui studiu al Comisiei Europene, punerea integrala în aplicare a legislației Uniunii Europene în domeniul deșeurilor ar aduce economii de 72 de miliarde euro pe an si ar creste cifra de afaceri anuala a sectorului UE de gestionare si reciclare a deșeurilor cu 42 de miliarde euro. De asemenea, ar contribui la crearea unui sector cu 2,4 milioane de locuri de munca si o cifra de afaceri anuala totala de 187 de miliarde euro.

Exit mobile version