Eco-Point

Ziua Pamantului.

Mesajul ministrului Attila Korodi cu prilejul Zilei Pământului.
În fiecare an, pe 22 aprilie, aniversăm ZIUA PĂMÂNTULUI, prilej de readucere, în prim– plan, a importanței pe care o are un mediu sănătos, curat, asupra calității vieții noastre și a generațiilor ce vor urma.
Înființată în 1970, de senatorul american Gaylord Nelson, când populația SUA se confrunta cu un nivel din ce în ce mai ridicat al poluării aerului, Ziua Pământului a avut, de-a lungul timpului, un rol important în popularizarea problemelor de mediu. Azi, la peste patru decenii, mai mult de 1 miliard de persoane, din 192 de țări, participă la acțiuni de educare și mobilizare a protejării mediului, ceea ce face din Ziua Pământului, cea mai mare mișcare civică din lume.
Tema de anul acesta – „Orașele Verzi” – inspiră necesitatea de a acționa la nivel personal, comunitar, național și internațional pentru a proteja sănătatea și bunăstarea populațiilor urbane, cele mai vulnerabile din lume, prin reducerea impactului uman asupra mediului și, implicit, a efectelor schimbările climatice.
Suntem, zilele acestea, martorii unor evenimente dramatice pentru locuitorii din câteva județe din țară unde apele au produs pagube importante și, din nefericire, pierderi de vieți omenești. Nu mai putem ignora faptul că inundațiile sunt cauzate și de nepăsarea noastră față de natură, față de efectele pe care tăierile masive de păduri le au asupra echilibrului ecologic. Folosirea intensivă a resurselor mediului, distrugerea pădurilor, urbanizarea și industrializarea accelerată, toate au efectele negative pe care le vedem azi: eroziunea solului, alunecări de teren, torenţialitate accelerată a apelor curgătoare, inundații, agravarea secetei, secarea sau reducerea drastică a debitelor rețelei hidrografice, înrăutățirea climei în general.
Cu investiții inteligente în tehnologie durabilă, cu politici de mediu adaptate provocărilor generate de schimbările climatice și cu un public educat și activ, putem crea un viitor durabil.
Fiecare dintre noi putem sa ajutăm Pământul prin acțiuni simple si la îndemână: să stingem lumina când nu suntem în cameră, să plantăm un arbore în fiecare an, să mai renunțăm la mașină și să ne deplasăm cu bicicleta, să ne plătim facturile prin internet salvând astfel mii de copaci de la tăiere și, mai ales, să reciclăm.

Exit mobile version