Ce este ecopTAX®?

ecopTAX®

Făcându-se referire la ea sub diverse denumiri, ecopTAX® a apărut ca o garanție a reciclării și însumează, de fapt, costurile de colectare, tratare şi eliminare nepoluantă a echipamentelor electrice și electronice devenite deșeuri.Aceasta nu este o taxă plătibilă la bugetul de stat nici de către producători și nici de către populaţie, aşa cum a fost înţeles în mod eronat! Este un cost de gestionare a deșeurilor, care se plăteşte inițial de către producător, la introducerea unui echipament electric și electronic pe piață, fiind ulterior achitat de către consumator la achiziţionarea produsului nou.

Totodată trebuie să clarificăm o situație de incertitudine des întâlnită în rândul producătorilor de EEE, ce are ca punct de pornire inexactitatea și lacunele legii, și anume: care sunt produsele pentru care se plătește această taxă?

Răspunsul este următorul: independent de obiectele enumerate în lege, pe care și noi le-am amintit la secțiunea corespunzătoare, prin echipament se înțelege un produs ce îndeplinește o funcție directă sau indirecta pentru utilizator și care are rolul menționat de producător în instrucțiunile de folosire.

Criterii:

  1. Echipament proiectat pentru a fi utilizat cu o tensiune nominală ce nu depășește 1.000 V pentru curent alternativ și 1.500 V pentru curent.
  2. Echipament dependent de curenți electrici sau câmpuri electromagnetice pentru a funcționa corespunzător.
  3. Echipament pentru generarea curenților electrici sau  câmpuri electromagnetice .
  4. Echipament pentru transfer de curenți electrici sau câmpuri electromagnetice.
  5. Echipament pentru măsurarea curenților electrici sau a câmpurilor electromagnetice.

     

ECOPTAX 2