Transferul de responsabilitate

Orice  producator sau  importator de  echipamente  electrice si electronice (EEE) poate deveni  afiliat ECOPOINT. Producatorii echipamente  electrice si electronice (EEE) care  doresc sa adere la sistemul ECOPOINT pot completa on-line  formularul  de  aderare.

ECOPOINT preia prin semnarea unui contract avizat de ANPM principalele responsabilitati care revin in sarcina producatorilor și importatorilor echipamente  electrice si electronice (EEE) conform reglementarilor in vigoare:

 • Suportul si/sau inregistrarea in registrul producatorilor de echipamente  electrice si electronice (EEE) la ANPM;
 • Actualizarea anuala a anexei la numarul de inregistrare;
 • Efectuarea raportarilor anuale in numele producatorilor catre ANPM;
 • Finantarea integrala a colectarii, tratarii și reciclarii în cadrul unor sisteme colective sau individuale de gestionare a deseurilor echipamente  electrice si electronice (DEEE)
 • Realizarea cotelor anuale individuale, de colectare si valorificare pentru echipamente  electrice si electronice (DEEE) puse pe piata

 De asemenea, ECOPOINT realizeaza cotele anuale individuale, obligatorii, de tratare si reciclare pentru deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) comercializate de producatorii inregistrati in conformitate cu legislatia in vigoare:

Reciclarea

 • Procesele de reciclare trebuie sa realizeze urmatoarele niveluri minime de eficienta privind reciclarea:
 1. pentru DEEE incluse în categoriile 1, respectiv 10
  1. rata de valorificare de minimum 80% din greutatea medie pe aparat;
  2. rata de reutilizare si de reciclare a componentelor, materialelor si substanţelor de minimum 75% din greutatea medie pe aparat;
  3. pentru DEEE incluse în categoriile 3, respectiv 4
   1. rata de valorificare de minimum 75% din greutatea medie pe aparat;
   2. rata de reutilizare si de reciclare a componentelor, materialelor si substanţelor de minimum 65% din greutatea medie pe aparat;
   3. pentru DEEE incluse în categoriile 2, 5, 6, 7 si 9:
    1. rata de valorificare trebuie sa creasca pana la minimum 70% din greutatea medie pe aparat;
    2. rata de reutilizare si de reciclare a componentelor, materialelor si substanţelor trebuie sa creasca pana la minimum 50% din greutatea medie pe aparat;
   4. pentru lampile cu descarcare în gaz rata de reutilizare si de reciclare a componentelor, materialelor si substanţelor trebuie sa creasca pana la minimum 80% din greutatea lampilor.

Pentru a îndeplini obiectivele privind mediul, ECOPOINT realizeaza si sprijina prin implementarea sistemelor de colectare selectiva un nivel ridicat de colectare și reciclare a deseurilor de echipamente  electrice si electronice (DEEE)

Pentru un contact permanent cu legislatia si reglementarile europene, ECOPOINT isi propune sa colaboreze permanent cu structurile europene în materie de reciclare, pentru a beneficia asfel de experienta și knowhow-ul acumulat in tari cu traditie in domeniul reciclarii deseurilor de echipamente  electrice si electronice (DEEE).