Domeniu de activitate

Concentrindu-si activitatea pentru indeplinirea obligatiilor rezultate din legistaltia europeana si romaneasca, ECOPOINT a obtinut, din partea Ministerului Mediului si Padurilor, Licenta de Operare RO-ANPM-DEEE-005/2017 in vederea preluarii responsabilitatilor producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice.

ECOPOINT are ca obiectiv principal preluarea obligatiei de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) de la producatori/importatori respectiv colectarea, reciclarea/reutilizarea si valorificarea acestora, obligatii instituite în seama Producatorului potrivit dispozițiilor OUG 5/2015, precum si a celorlalte responsabilitati legale ce cad in sarcina Producatorului, adiacente obligatiei principale de gestionare a DEEE, inclusiv raportarea datelor catre autoritatile competente, potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 1223/2005, urmarind, totodata, imbunatatirea performantelor privind mediul, ale tuturor operatorilor implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice, precum producatori, distribuitori si nu in ultimul rand, consumatori.

Potrivit licenței de operare, Asociatia ECOPOINT gestioneaza colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea urmatoarelor categorii de echipamente electrice si electronice:

1. Aparate de uz casnic de mari dimensiuni

2. Aparate de uz casnic de mici dimensiuni

3. Echipamente informatice si de telecomunicatii

4. Echipamente de larg consum

5. Echipamente de iluminat

6. Unelte electrice si electronice (cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni)

7. Jucarii, echipamente sportive si de agrement

8. Dispozitive medicale (cu exceptia tuturor produselor implantate sau infectate)

9. Instrumente de supraveghere si control

10 Distribuitoare automate

ECOPOINT a fost înființata exclusiv cu scopul de a reduce impactul negativ al deșeurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) asupra  mediului.

In prezent, ECOPOINT  preia responsabilitatile celor mai importanti producatori si importatori echipamente electrice si electronice (EEE) din Romania, reusind in acelasi timp sa dezvolte la nivel national un sistem de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) care sa permita atit o debarasare facila cit si un grad ridicat de colectare.

Pentru a îndeplini obiectivele privind mediul, ECOPOINT sprijina activ prin actiuni de constientizare producatorii, distribuitorii și utilizatorii finali, în special operatorii implicați direct în tratarea și reciclarea de deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) cu care aceasta se afla sub contract.

 ECOPOINT  colaboreaza permanent cu structurile europene in materie de reglementare, pentru a beneficia asfel de experienta și knowhow-ul acumulat in tari cu tradisie in domeniul reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).