Descriere procesului de reciclare

Dezmembrarea în parţi individuale reprezinta prima faza a reciclarii DEEE si este necesara în scopul îndepartarii acelor parţi de componente care conţin substanţe ce pot afecta mediul înconjurator si separarea parţilor reutilizabile. Reciclarea este mult mai usoara cand materialele componente sunt amestecate între ele într-o cat mai mica masura.

Fiecare agent economic care realizeaza reciclarea are o tehnologie si o experienţa proprie. Unii sunt specializaţi în reciclarea echipamentelor casnice mari (frigidere, masini de spalat, etc.). Alţii sunt specializaţi în reciclarea televizoarelor, a cuptoarelor cu microunde sau a aparatelor casnice mici ca filtrele de cafea sau prajitoarele de paine.

Reciclatorii urmaresc separarea cator mai multe materiale posibile. Se extrag astfel: fier, aluminiu, cupru, plastic, sticla, lemn, etc care merg la valorificare materiala. Materialele rezultate prin dezmembrare se recicleaza prin metode specifice obţinandu-se materii prime secundare.

Pentru a se asigura ca tratarea, reciclarea si alte tipuri de valorificare conforma cu legislatia specifica ECOPOINT solicita procesatorilor rapoarte de tip “mass balance” care exprima

  • cantitatile de materiale recuperate care  pot fi reciclate;
  • cantitatile de materiale recuperate care  pot fi valorificate  energetic;
  • cantitatile care  sunt  destinate  operatiunilor de  neutralizare sau  depozitare finala.