ENERGIE CURATA

Un raport realizat la cererea grupului de dreapta al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) și al grupului Renew Europe, făcut public pe 5 februarie, arată că sursele regenerabile de energie nu sunt suficient de plauzibile pentru alimentarea țărilor europene pe viitor și nici pentru ca Uniunea Europeana să își îndeplinească mult prea ambițiosul obiectiv de neutralitate climatică din 2050. 

Raportul numit „Drumul către neutralitatea climatică a UE până în 2050” analizează costurile și cerințele pentru obținerea energiei eoliane și solare, comparativ cu cele ale energiei nucleare din două țări europene, Olanda și Republica Cehă, concluzionând că energia nucleară este de fapt mai ieftină decât cea eoliană ori cea solară și că sursele regenerabile de energie nu pot satisface cererea de energie electrică a țărilor europene. 

„În toate scenariile realiste, energia nucleară este mai ieftină decât energia eoliană și solară în termeni de euro / MWh atât în Republica Cehă, cât și în Olanda, atât la rate de dobândă bazate pe piață, cât și la o rată a dobânzii zero”, iar avantajul costului energiei nucleare crește odată ce costurile sistemului sunt adăugate la ecuație, spune un rezumat al raportului citat. 

Nici chiar în Țările de Jos, unde există o capacitate energetică considerabilă în zonele maritime, țara nu ar putea să se bazeze exclusiv pe surse regenerabile, iar Cehia ar avea probleme mult mai mari, deoarece este fără ieșire la mare și nu poate construi ferme eoliene offshore. 

În condițiile acestea, Uniunea Europeană ar trebui să adopte programul „Renașterea Nucleară”, care să plaseze energia nucleară pe picior de egalitate cu energia regenerabilă, a declarat Ondřej Knotek, europarlamentar ceh din grupul politic Renew. 

„Politicile UE de astăzi sunt discriminatorii în ceea ce privește energia nucleară”, a mai adăugat el. 

Renunțarea la centralele pe combustibili folosili, pentru realizarea planului de neutralitate climatică, a făcut necesară studierea și alegerea unor alte surse de energie, cea obținută din surse regenerabile dovedindu-se a nu fi deloc potrivită ca singură variantă pentru consumul la scară largă, atât din cauza costurilor cât și a imposibilității de a fi stocată pe perioade mai mari.

După mulți ani în care energia nucleară a fost demonizată de grupurile ecologiste din politica europeană, în special din țări că Germania și Austria, politica europeană pare să redevină realistă, acceptând faptul simplu că energia nucleară este suficient de curată și ieftină pentru a putea fi aleasă să o înlocuiască pe cea produsă în centralele pe cărbuni. 

Comisia Europeană a anunțat că nu va bloca ajutorul de stat pentru noile centrale nucleare, chiar dacă Frans Timmermans, șeful politicii climatice a Uniunii Europene, a avertizat cu privire la costuri în toamna anului 2020, spunând că centralele nucleare sunt „foarte, foarte scumpe” de construit și întreținut pe întregul lor ciclu de viață. 

Raportul realizat la cererea grupurilor ECR și Renew Europe arata însă că producerea energiei nucleare este, cel puțin în momentul de față, mai ieftină decât cea din surse regenerabile și suficient de curată și sigură pentru a reprezenta cea mai bună variantă pentru a garanta viitorul producției de energie în țările europene.