Noi celule solare mixte.

Noua generație de celule solare hibride produce de 5 ori mai multă energie prin valorificarea luminii dar și a căldurii solare în același timp.
Oamenii de știință au dezvoltat un nou model de celulă solară hibridă, care valorifică atât lumina cât și căldura solară pentru a crea mai multă energie decât oricând, datoită împerecherii dintre o celulă fotovoltaică și un film din polimer. Celula solară hibridă rezultată poate produce de cinci ori voltajul tehnologiilor existente pe piață acum. Deși acest tip de celulă este mult mai scumpă decât altele, cercetătorii din spatele ambițiosului proiect sunt încrezători că toți consumatorii vor considera în cele din urmă faptul că această creștere de energie este mult mai mare decât creșterea costurilor.
Fiecare generație de panouri solare este mai eficientă decât predecesoarea în ceea ce privește transformarea luminii solare în energie. Dezvoltatorii au în plan să facă celulele mai eficiente, uneri prin simpla adăugare a unei suprafețe mai mari, ca în cazul acestor panouri solare cu două fețe. Oricum, chiar și cele mai recente încercări încă nu au reușit să folosească la capacitate maximă radiația solară, chiar dacă celulele solare sunt expuse către aceasta complet. Un mod de a crește eficiența este prin utilizarea unor materiale hibride, așa că cercetătorii experimentează diverse substanțe pentru a transforma acest obiectiv în realitate. În cadrul acestei realizări speciale, Eunkyoung Kim și colegii săi au utilizat un polimer transparent și bun conducător, cunoscut drept PEDOT, care a dat rezultate mai bune decât cele așteptate.
Filmul PEDOT, care se încălzește ca răspuns la lumina solară, este acoperit cu un strat de celule solare sensibile la culori și apoi așezat deasupra unui film piroelectric si a unui dispozitiv termoelectric, ambele convertind căldura în electricitate. Rezultatul este o invenție care valorifică energia solară la o rată mai mare cu 20% decât celulele solare normale. Acest lucru este posibil deoarece această celulă solară hibridă poate genera electricitate atât din căldura solară cât și din lumină.

sursa: inhabitat.com