De curând s-a încheiat conferința „Viitorul cifrei începe cu imprimare” in SUA, zi in care s-au atins și subiecte ecologice.
Un interes special al participanților a provocat raportul „Restart digital – revenirea tehnologiilor pe suport de hârtie” de Jonathan Graham, software manager la HP Graphics Solutions. El a atras atenția publicului la problema supraîncărcării a omului modern cu informații digitale. Există mai mult de 1.081.639.404 de surse on-line, numărul utilizatorilor activi pe Facebook depășește 1,3 miliarde de persoane ce în fiecare oră generează mai mult de 180.000.000 de mesaje. „Imaginați-vă aceste volume imense de informație. Pe Internet în fiecare oră se creează mai mult conținut decât în Europa pentru întreg secol al 18-lea. Însă dacă comparăm calitatea acestora, conținutul digital în mod evident cedează”, a adăugat Jonathan Graham.
Gigabaiții de informație de calitate prostă ce în fiecare secundă „se produc” prin Internet, nu este în măsură să-i analizeze nici un om. Prin urmare, există tendința creșterii a interesului pentru un conținut calitativ. La moment utilizatorii din America și Europa preferă sursele de informație pe suport de hârtie, dar nu toate, ci doar acelea care au reușit să găsească calea spre inima cititorului și să câștige încrederea lui, se spune în articolul apărut pe site-ul arpp.ru
Pentru prima dată de pe tribuna unui forum internațional de autoritate s-a declanșat informația că tehnologiile ”de hârtie” sunt mai ecologice decât cele digitale. Astfel, la producerea cărților, posterelor, revistelor și ziarelor emisia dioxidului de carbon e zero. Reporterul a spulberat mitul că producerea hârtiei duce la dispariția copacilor. În SUA suprafața pădurilor la moment este de 751 milioane de acri, ce e cu 15 milioane de hectare mai mult decât în anul 1920, în timp ce populația SUA în aceeași perioadă a crescut de peste două ori – de la 120 la 300 de milioane de oameni. „Și asta în ciuda faptului că SUA ocupă primul loc în lume după numărul de hârtie consumată pe cap de locuitor!” – a declarat reprezentantul HP Graphics Solutions. Acești indicatori au fost obținuți datorită faptului că mai mult de 65% din mass-media tipărite din Statele Unite sunt reciclate și re-utilizate pentru producția cărților, ziarelor și revistelor.
În același timp la fabricarea ecranelor pentru telefoane mobile și calculatoare în ultimii ani s-au cheltuit peste 1,2 miliarde de pfunzi de plumb, cadmiu, precum și alte metale și minerale rare și nocive pentru mediul înconjurător. „Pentru fabricarea ecranelor dispozitivelor mobile se aplică gazele cu formulă chimică NF3, care, la rândul său, au un impact mult mai grav pentru mediul înconjurător, decât CO2, limitarea emisiilor căruia este reglementată de protocolul din Kyoto”. Raportorul a remarcat consumul înalt energetic a tehnologiilor digitale și a adus ca exemplu monitorul cu o diagonală de 42 inch, care consumă anual mai mult de 2 100 de kilowați.
Practic, ecologia producției a ziarelor și revistelor e mult mai buna fata de cea a telefoanelor, tabletelor și a laptopurilor, fără a face vorbire despre tratarea si valorificarea ultimelor, unde costurile cresc exponențial.